Anda chanay recipe in breakfast can never get old. A traditional Lahori breakfast we all love especially on weekend. So here we have a simple and easy anda chanay recipe for your perfect weekend breakfast. Do try this recipe and share your feedback with us. ...
Read More
Anda chanay recipe in breakfast can never get old. A traditional Lahori breakfast we all love especially on weekend. So here we have a simple and easy anda chanay recipe for your perfect weekend breakfast. Do try this recipe and share your feedback with us.
Less Content
  • Anda Chanay Recipe
  • Ingredients:
  • 1 ½ cup Chickpeas (soaked overnight)
  • 1 cube K&N’s Stok
  • 1 tsp Salt
  • 1 tsp Black pepper powder
  • Water as required
  • 1/4 cup Oil
  • 1 cup Onion (puree)
  • 1/2 cup Tomato (puree)
  • 1 & ½ tsp Ginger garlic paste
  • ½ tbsp Red chili powder
  • 1 tsp Turmeric powder
  • Masoor daal 1 cup (blended)
  • 1 & ½ tsp Coriander powder
  • Salt to taste
  • 1 tsp Cumin powder
  • ½ tsp Garam masala powder
  • 1 tsp fenugreek leaves (dried)
  • 5 Eggs (boiled)
  • Fresh coriander (chopped) for garnish
  • Directions:
  • In pot add chickpeas, salt, black pepper powder and water, mix well and bring it to boil, cover and cook on medium flame for 30 minutes or until tender.
  • In another pot, add ghee and let it melt. Add onion, tomato, ginger garlic paste and mix well, cover & cook on low Add red chili powder, turmeric powder, coriander seeds, salt, nutmeg powder, mace powder, cumin powder, fennel seeds, mix well and cook for 2-3 minutes.
  • Add mashed potatoes, mix well and cook for 5 minutes.
  • Add cooked chickpeas and mix well.
  • Add K&N’s Stok cube, 2 cups of water, mix well and bring it to boil, cover and cook on low flame for 15 minutes.
  • Add Kashmiri red chili powder, black pepper powder, garam masala powder, dried fenugreek leaves, mix well and cook for 2-3 minutes.
  • Add boiled eggs, fresh coriander, cover and simmer on low flame for 4-5 minutes.
  • Garnish with fresh coriander & serve!
  • Preparation time: 15 minutes
  • Cooking time: 35-40 minutes
  • Serving: 5-6 persons

انڈہ چنے ریسپی
اجزاء:
رات بھر بھگوئے ہوئے چنے 1اورآدھا کپ
K&N’s Stok 1عدد
نمک 1چائے کا چمچ
کالی مرچ پاؤڈر 1چائے کا چمچ
پانی حسبِ ضرورت
کھانے کا تیل 1چوتھائی کپ
پیاز 1کپ
پسے ہوئے ٹماٹر آدھا کپ
ادرک لہسن پیسٹ 1اورآدھا چائے کا چمچ
لال مرچ پاؤڈر آدھا کھانے کا چمچ
ہلدی پاؤڈر 1چائے کا چمچ
مسور دال 1کپ
دھنیا پاؤڈر 1اورآدھا چائے کا چمچ
نمک حسبِ ذائقہ
ذیرہ پاؤڈر 1چائے کا چمچ
گرم مصالحہ پاؤڈر آدھا چائے کا چمچ
خشک میتھی 1چائے کا چمچ
ابلے ہوئے انڈے 5عدد
تازہ دھنیا گارنش کے لئے
ترکیب:
ایک برتن میں چنے، نمک، کالی مرچ پاؤڈر اور پانی ڈال کر اچھی طرح مکس کریں اور ابلنے دیں۔
اب ڈھکن سے ڈھک کر درمیانی ہلکی آنچ پر تیس منٹ پر پکنے دیں۔
پھر ایک دوسرے برتن میں گھی ڈال کر اس میں پیاز، ٹماٹر اور ادرک لہسن پیسٹ ڈال کر اچھی طرح مکس کریں اور ڈھکن سے ڈھک کر پکنے دیں۔
اب اس میں لا ل مرچ پاؤڈر، ہلدی پاؤڈر، ذیرہ، نمک، جائفل پاؤڈر، ذیرہ پاؤڈر اور سونف ڈال کر اچھی طرح مکس کرکے دو سے تین منٹ پکائیں۔
پھر اس میں میش کئے ہوئے آلو ڈال کر اچھی طرح مکس کر کے پانچ منٹ پکائیں۔
اب اس میں پکی ہوئی دال ڈال کر اچھی طرح مکس کریں۔
پھراس میں K&N’s Stok cube اور دو کپ پانی ڈال کر اچھی طرح مکس کرکے ابلنے دیں اور ڈھکن سے ڈھانپ کر ہلکی آنچ پر پندرہ منٹ پکائیں۔
اب اس میں کشمیری لال مرچ پاؤڈر، کالی مرچ پاؤڈر، گرم مصالحہ پاؤڈر اور خشک میتھی ڈال کر دو سے تین منٹ پکائیں۔
پھر اس میں ابلے ہوئے انڈے، تازہ دھنیا اور ڈھکن سے ڈھانپ کر چار سے پانچ منٹ دم پر رکھ دیں۔
مزیدار انڈہ چنے تیار ہیں تازہ دھنیا کے ساتھ گارنش کرکے سرو کریں۔
تیاری کا وقت: 15منٹ
پکانے کا وقت: 35-40منٹ
افراد: 5-6

Leave a Comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *