Anda Channay Kofta can never get old when it comes to breakfast. Try this simple ingredient recipe if you are bored with the daily routine breakfast. Make and enjoy this tasty Anda Channay Kofta Recipe and share your feedback with us. ...
Read More
Anda Channay Kofta can never get old when it comes to breakfast. Try this simple ingredient recipe if you are bored with the daily routine breakfast. Make and enjoy this tasty Anda Channay Kofta Recipe and share your feedback with us.
Less Content
  • Anda Chana kofta
  • Ingredients for kofta:
  • 1/2 kg Chicken mince
  • 1 tbsp red chili flakes
  • Salt to taste
  • 1 tsp Turmeric powder
  • 1 tsp Garam masala powder
  • 1 tsp Cumin powder
  • 1 tbsp Green chilies (chopped)
  • 1 cup Onion (chopped)
  • 1 tsp Coriander powder
  • 1 tsp Red chili powder
  • 1/2 cup Gram flour (roasted)
  • 2 tbsp Oil
  • Ingredients for gravy:
  • 1 cup Onion
  • 2 tbsp Oil
  • 1 tbsp Ginger garlic paste
  • 1 cup Tomatoes (blended)
  • 1 tsp Turmeric
  • Salt to taste
  • 1/4 tsp Garam masala
  • 1 tsp Coriander powder
  • 3-4 Cloves
  • 5-6 Black pepper whole
  • 1/2 inch Cinnamon stick
  • 4 Green chilies (whole)
  • 4 Eggs (boiled)
  • 1 cup Chickpea
  • 1 tsp Cumin powder
  • 1 tbsp Red chili powder
  • Coriander chopped (for garnish)
  • Ginger julienne (for garnish)
  • Directions for kofta:
  • In a bowl add mince, red chili flakes, salt, turmeric, garam masala, cumin powder, green chilies, onion, coriander powder, red chili powder and gram flour.
  • Mix all these ingredients well and then make small round balls out of it.
  • In a pan heat oil and deep fry on low medium heat for about 7 to 8 minutes. Set aside.
  • Directions for gravy:
  • Soak chickpea overnight then boil for almost 30 minutes until they are done.
  • Heat oil in a pan, add onion cook until translucent.
  • Then add ginger garlic paste and cook for 1 to 2 minutes.
  • Then add cloves, black pepper, cinnamon stick, red chili powder, turmeric, salt, coriander powder, cumin powder and mix it well.
  • Add blended tomatoes and cook for 3 to 4 minutes. Then add water as required.
  • Then add boiled chickpea, garam masala, green chilies, water and cook for 5 to 6 minutes.
  • Later add cooked koftay, boiled egg and mix well.
  • Garnish with coriander and ginger and serve tasty anda chana kofte.
  • Preparation time: 15-20 minutes
  • Cooking time: 45-50 minutes
  • Serving: 4-5 person

انڈہ چنے کوفتے ریسپی
کوفتہ بنانے کے اجزاء:
چکن قیمہ آدھا کلو
کٹی لال مر چ 1کھانے کا چمچ
نمک حسبِ ذائقہ
ہلدی پاؤڈر 1چائے کا چمچ
گرم مصالحہ پاؤڈر 1چائے کا چمچ
ذیرہ پاؤڈر 1چائے کا چمچ
سبز مرچیں 1کھانے کا چمچ
پیاز 1کپ
دھنیا پاؤڈر 1چائے کا چمچ
لال مرچ پاؤڈر 1چائے کا چمچ
بیسن آدھا کپ
کھانے کا تیل 2کھانے کے چمچ
گریوی بنانے کے اجزاء:
پیاز 1کپ
کھانے کا تیل 2کھانے کے چمچ
ادرک لہسن پیسٹ 1کھانے کا چمچ
بلینڈ کئے ہوئے ٹماٹر 1کپ
ہلدی 1چائے کا چمچ
گرم مصالحہ 1چوتھائی چائے کا چمچ
دھنیا پاؤڈر 1چائے کا چمچ
لونگ 3-4عدد
ثابت کالی مرچ 5-6عدد
دارچینی آدھا انچ
سبز مرچیں 4عدد
ابلے ہوئے انڈے 4عدد
چنے 1کپ
ذیرہ پاؤڈر 1چائے کا چمچ
لال مرچ پاؤڈر 1کھانے کا چمچ
دھنیا گارنش کے لئے
ادرک گارنش کے لئے
کوفتہ بنانے کی ترکیب:
ایک باؤل میں قیمہ، کٹی لال مرچیں، نمک، ہلدی، گرم مصالحہ، ذیرہ پاؤڈر، سبز مرچیں، پیاز، دھنیا پاؤڈر، لال مرچ پاؤڈر اور بیسن ڈال کر تمام اجزا اچھی طرح مکس کریں اور گول شکل کے کوفتے بنا لیں۔
اب ایک پین میں کھانے کا گرم کرکے کوفتے درمیانی ہلکی آنچ پر سات سے آٹھ منٹ فرائی کر لیں۔
گریوی بنانے کی ترکیب:
چنوں کو رات بھر بھگو کر رکھیں اور تیس منٹ ابال لیں۔
اب ایک پین میں کھانے کا تیل گرم کرکے پیاز ایک منٹ بھون لیں۔
پھر اس میں ادرک لہسن پیسٹ ڈال کر ایک سے دو منٹ پکائیں۔
اب ا س میں لونگ، کالی مرچ، دار چینی، لال مرچ پاؤڈر، ہلدی، نمک، دھنیا پاؤڈر اور ذیرہ پاؤڈر ڈال کر اچھی طرح مکس کرلیں۔
پھر اس میں بلینڈ کئے ہوئے ٹماٹر ڈالیں اور تین سے چار منٹ پکائیں۔
اب حسبِ ضرورت پانی ڈالیں۔
پھر اس میں ابلے ہوئے چنے، گرم مصالحہ، سبز مرچیں اور پانی ڈال کر پانچ سے چھ منٹ پکائیں۔
اب اس میں پکے ہوئے کوفتے اور ابلے ہوئے انڈے ڈال کر اچھی طرح مکس کریں۔
دھنیا اور ادرک سے گارنش کرکے سرو کریں۔
تیار ی کا وقت: 15-20منٹ
پکانے کا وقت: 40-45منٹ
افراد: 4-5

Leave a Comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *