Afghani Fateer Keema Recipe for a crunchy meal. Add this Keema Stuffed Afghani Fateer recipe to your menu today. Try it and Enjoy it. ...
Read More
Afghani Fateer Keema Recipe for a crunchy meal. Add this Keema Stuffed Afghani Fateer recipe to your menu today. Try it and Enjoy it.
Less Content
  • Ingredients for mince:
  • 400g Mutton mince
  • 3 tbsp Oil
  • 1 tsp salt
  • 1 & 1/2 tsp Coriander powder
  • 1 & 1/2 tsp Cumin powder
  • 1 tsp Garam masala
  • 1 tbsp Red chili powder
  • 3 Onion (chopped)
  • 1/2 cup Tomatoes (chopped)
  • 1 cup Coriander
  • Ingredients for dough:
  • 1 tsp yeast
  • 1 tsp Salt
  • 2 cup All-purpose flour
  • Water as required
  • Melted butter as required
  • 2-3 tbsp Milk
  • Nigella seeds as required
  • Ingredients for afghani tomato chutney:
  • 3 Tomatoes (roasted)
  • 7-8 Green chilies
  • 1 cup Coriander fresh
  • 1/4 cup Lemon juice
  • 1/2 tsp Salt
  • Directions for mince:
  • In a frying pan heat oil add mince and cook a bit.
  • Add salt, coriander powder, cumin powder, garam masala, red chili powder and mix.
  • Add chopped onion and cook until translucent. Then add tomatoes, fresh coriander and set it aside.
  • Directions for dough:
  • In a bowl add flour, salt, yeast and knead a soft smooth dough by adding water gradually. Let it proof for 30 minutes.
  • Spread the dough on a sheet, roll it in thick long pipe and cut of 3 to 4 equals parts.
  • Assembling:
  • Roll out each part into a thin sheet, spread melted butter, cooked mince and coriander evenly and roll it to make a disc shape.
  • Flatten it by using your hands, take milk in a bowl, brush it on top and sprinkle some nigella seeds.
  • Bake it in a preheated oven at 180 degree until golden brown.
  • Brush melted butter again after taking it out of the oven.
  • Directions for chutney:
  • In a blender, blend tomatoes, chilies, coriander, lemon juice and salt.
  • Your chutney is ready to serve with fateer.

Preparation Time:

10 – 15 minutes

Cooking Time:

35 minutes

Serve:

4-5 persons

قیمہ کے اجزاء:
مٹن قیمہ 400گرام
کھانے کا تیل 3کھانے کے چمچ
نمک 1چائے کا چمچ
دھنیا پاؤڈر 1اور آدھا چائے کا چمچ
ذیرہ پاؤڈر 1اور آدھا چائے کا چمچ
گرم مصالحہ 1چائے کا چمچ
لال مرچ پاؤڈر 1کھانے کا چمچ
چوپڈ پیاز 3عدد
ٹماٹر آدھا کپ
دھنیا 1کپ
ڈو کے اجزاء:
خمیر 1چائے کا چمچ
نمک 1چائے کا چمچ
میدہ 2کپ
پانی حسبِ ضرورت
پگھلا ہوا مکھن حسبِ ضرورت
دودھ 2-3کھانے کے چمچ
کلونجی حسبِ ضرورت
افغانی ٹماٹو چٹنی اجزاء:
ٹماٹر 3عدد
ہری مرچیں 7-8عدد
تازہ دھنیا 1کپ
لیموں کا رس 1چوتھائی کپ
نمک آدھا چائے کا چمچ

قیمہ ترکیب:
ایک پین میں کھانے کا تیل گرم کر کے اس میں قیمہ ڈالیں اور تھوڑا سا پکا لیں۔
اب اس میں نمک، دھنیا پاؤڈر، ذیرہ پاؤڈر، گرم مصالحہ اور لال مرچ پاؤڈرڈال کر اچھی طرح مکس کریں۔
پھر اس میں پیاز ڈال کر تھوڑا سا پکا لیں۔
پھر اس میں ٹماٹراور تازہ دھنیا ڈال کر سائیڈ پر رکھ دیں۔
ڈو ترکیب:
ایک باؤل میں میدہ، نمک، خمیر اور تھوڑا تھوڑا کر کے پانی ڈال کر نرم ڈو گوندھ لیں اور تیس منٹ کے لئے سائیڈ پر رکھ دیں۔
اب ڈو کو شیٹ پر پھیلا کر اسے رول کر لیں اور تین سے چار برابر حصوں میں کاٹ لیں۔
پھر ڈو کے ہر حصے کو بیل کر اس پر پگھلا ہوا مکھن، پکا ہوا قیمہ اور دھنیا ڈال کرگولائی میں رول کر لیں۔
اب اس کو ہاتھوں سے چپٹا کر لیں اور ایک باؤل میں دودھ کو برش کریں اور اس پر کلونجی چھڑک دیں۔
پھر پہلے سے گرم اوون میں 180کے ٹمپریچر پر گولڈن براؤن ہونے تک بیک کر لیں۔
اب اس پر دوبارہ پگھلا ہوا مکھن برش کریں۔
چٹنی ترکیب:
ایک بلینڈر میں ٹماٹر، ہری مرچیں، دھنیا پاؤڈر، لیموں کا رس اور نمک ڈال کر اچھی طرح بلینڈ کر لیں۔
افغانی فتیر تیار ہے۔

تیاری کا وقت :

10-15 منٹ

پکانے کا وقت :

35 منٹ

افراد :

افراد 4-5

Leave a Comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *