Afghani Chicken Tikka Recipe, is a different yet pleasing to taste buds recipe to try out. Learn step by step Afghani Chicken Tikka Recipe and make it then enjoy it. ...
Read More
Afghani Chicken Tikka Recipe, is a different yet pleasing to taste buds recipe to try out. Learn step by step Afghani Chicken Tikka Recipe and make it then enjoy it.
Less Content
  • Ingredients:
  • 1 kg Chicken breast (cubes)
  • 1/2 cup Yogurt thick
  • 1 cup Cream
  • 1 tsp Ginger garlic paste
  • 1 tbsp Green chilies paste
  • 1 & 1/2 tbsp Cashew nut paste
  • 1 tsp Black pepper (crushed)
  • Salt to taste
  • 1 tsp Garam masala powder
  • 1 tbsp Corn flour
  • 1 tbsp Lemon juice
  • 1 tbsp Oil
  • 1 cup Butter
  • 1 tbsp Fenugreek leaves dried (optional)
  • Coriander leaves for garnish
  • Directions:
  • In a bowl whisk together yogurt, half cup cream, ginger garlic paste, green chilies paste, cashew nut past, black pepper, salt, garam masala, corn flour, lemon juice and oil.
  • Add chicken pieces in it and marinate for 1 to 2 hours.
  • Thread marinated chicken pieces on to wooden skewers and cook on grill pan.
  • Brush them with butter and cook for 12 to 15 minutes, flipping each side occasionally.
  • In a pan heat butter, add leftover marinated mixture and cook it for 5 to 6 minutes.
  • When it’s almost cooked add half cup cream and mix it well.
  • Drizzle the sauce on top of tikka, garnish with coriander leaves and serve hot.

Preparation Time:

10 minutes

Cooking Time:

30 minutes

Serve:

4-5 persons

اجزاء:
چکن بریسٹ 1کلو
دہی آدھا کپ
کریم 1کپ
ادرک لہسن پیسٹ 1چائے کا چمچ
سبز مرچوں کی پیسٹ 1کھانے کا چمچ
کاجو 1اور آدھا کھانے کا چمچ
کالی مرچ 1چائے کا چمچ
نمک حسبِ ذائقہ
گرم مصالحہ پاؤڈر 1چائے کا چمچ
کارن فلار 1کھانے کا چمچ
لیموں کا رس 1کھانے کا چمچ
کھانے کا تیل 1کھانے کا چمچ
مکھن 1کپ
خشک میتھی 1کھانے کا چمچ
دھنیے کے پتے گارنش کے لئے

ترکیب:
ایک باؤل میں دہی، کریم، ادرک لہسن پیسٹ، سبز مرچوں کی پیسٹ، کاجو، کالی مرچ، نمک، گرم مصالحہ، کارن فلار، لیموں کا رس اور کھانے کا تیل ڈال کر اچھی طرح مکس کریں۔
اب اس میں چکن پیسیز ڈال کر ایک سے دو گھنٹے کے لئے میرینیٹ کر لیں۔
پھر لکڑی کی سیخ پر میرینیٹ کئے ہو ئے چکن پیسیز لگائیں اور گرِل پین میں پکائیں۔
اب اس پر برش سے مکھن لگائیں اور ہر سائیڈ سے بارہ سے پندرہ منٹ کے لئے پکائیں۔
پھر ایک پین میں مکھن اور بچا ہوا میرینیشن مکسچر ڈال کر پانچ سے چھ منٹ کے لئے پکائیں۔
اب چولہا بند کر کے اس میں کریم ڈال کر اچھی طرح مکس کریں۔
پھر اس پر تیار کی ہوئی ساس ڈال لیں۔

تیاری کا وقت :

10 منٹ

پکانے کا وقت :

30 منٹ

افراد :

افراد 4-5

Leave a Comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *