Achari Tinda Recipe a spicy and tangy recipe for vegetarians. Give try to this tried and tested Achari Tinda Recipe a try and share your feedback with us. ...
Read More
Achari Tinda Recipe a spicy and tangy recipe for vegetarians. Give try to this tried and tested Achari Tinda Recipe a try and share your feedback with us.
Less Content
  • Ingredients for achar masala:
  • 1 tsp Fenugreek seeds
  • 1 tsp Mustard seeds
  • 4 Whole red chilies
  • 1/2 tsp Nigella seeds
  • 1/2 tsp Turmeric
  • 1 tbsp Fennel seeds
  • 1 tbsp Coriander seeds
  • 1/2 tsp Salt
  • 3-4 Kashmiri red chili
  • Ingredients for apple gourd filling:
  • 500g Apple gourd
  • 1 cup Onion (grated)
  • 2 tbsp Ginger garlic paste
  • 1/2 tsp Turmeric powder
  • Salt to taste
  • 1 tsp Pickled chopped
  • Ingredients for gravy:
  • 4-5 tbsp Oil
  • 1/4 tsp Cumin seeds
  • 1/2 tsp Salt
  • 1/2 tsp Chili powder
  • 1 tbsp Achar masala
  • 1/2 tbsp Coriander powder
  • Leftover of filling
  • 1 cup Tomato puree
  • 2 Onion (medium sliced)
  • 1 tbsp Ginger garlic paste
  • Directions for achar masala:
  • Dry roast fenugreek seeds, mustard seeds, whole red chilies, fennel seeds, coriander seeds, Kashmiri red chili and grind.
  • Then add nigella seeds, turmeric and salt in it. Your achar masala is ready.
  • Directions for apple gourd filling:
  • Peel apple gourd and cut them from top making a cross sign but keeping the base intact.
  • In a bowl mix grated onion, ginger garlic paste, coriander powder, turmeric powder, salt and pickle.
  • Fill this onion mixture in the cuts.
  • Directions for gravy:
  • Heat oil in a pan, add cumin seeds cook a bit, then add onion and cook until translucent.
  • Add salt, chili powder, achar masala, coriander powder, tomato puree, leftover of filling and cook for 2-3 minutes.
  • Add apple gourd in masala, cover and cook on low flame for 10 to 20 minutes or until tender. Add water if required.
  • Your achari tinday are ready to serve. Serve hot and enjoy.

Preparation Time:

20 minutes

Cooking Time:

20 minutes

Serve:

5-6 persons

اچار مصالحہ اجزاء:
میتھی 1چائے کا چمچ
رائی دانہ 1چائے کا چمچ
ثابت لال مرچیں 4عدد
کلونجی آدھا چائے کا چمچ
ہلدی آدھا چائے کا چمچ
سونف 1کھانے کا چمچ
دھنیا 1کھانے کا چمچ
نمک آدھا چائے کا چمچ
کشمیری لال مرچ 3-4عدد
ٹینڈے فلنگ اجزاء:
ٹینڈے 500گرام
پیاز 1کپ
ادرک لہسن پیسٹ 2کھانے کے چمچ
ہلدی پاؤڈر آدھا چائے کا چمچ
نمک حسبِ ذائقہ
چوپڈ اچار 1چائے کا چمچ
گریوی کے اجزاء:
کھانے کا تیل 4-5کھانے کے چمچ
ذیرہ 1چوتھائی چائے کا چمچ
نمک آدھا چائے کا چمچ
لال مرچ پاؤڈر آدھا چائے کا چمچ
اچار مصالحہ 1کھانے کا چمچ
دھنیا پاؤڈر آدھا کھانے کا چمچ
پسے ہوئے ٹماٹر 1کپ
پیاز 2عدد
ادرک لہسن پیسٹ 1کھانے کا چمچ

اچار مصالحہ ترکیب:
میتھی، رائی دانہ، ثابت لال مرچ، سونف، دھنیا، کشمیری لا ل مرچ ڈال کر بھون لیں اور گرینڈ کر لیں۔
پھر اس میں کلونجی، نمک اور ہلدی ڈالیں۔
اچار مصالحہ تیار ہے۔
ٹینڈے فلنگ ترکیب:
ٹینڈوں کو چھیل کر ان کو درمیان میں سے کٹ لگا لیں۔
اب ایک باؤل میں پیاز، ادرک لہسن پیسٹ، دھنیا پاؤڈر، ہلدی پاؤڈر، نمک اور اچار ڈال کر اچھی طرح مکس کریں۔
پھر اس پیاز کے مکسچر کو ٹینڈوں میں بھر دیں۔
گریوی بنانے کی ترکیب:
ایک پین میں کھانے کا تیل گرم کر کے اس میں ذیرہ، اور پیاز ڈال کر کچھ دیر پکا لیں۔
اب اس میں نمک، لال مرچ پاؤڈر، اچار مصالحہ، دھنیا پاؤڈر، پسے ہوئے ٹماٹر اوربچی ہوئی فلنگ ڈال کر دو سے تین منٹ کے لئے پکا لیں۔
پھر ٹینڈوں کو مصالحے میں ڈال کرڈھکن سے ڈھانپ کر ہلکی آنچ پر دس سے بارہ منٹ کے لئے پکنے دیں (اگر ضرورت ہوتو پانی اور بھی ڈال دیں)۔

تیاری کا وقت :

20 منٹ

پکانے کا وقت :

20 منٹ

افراد :

افراد 5-6

Leave a Comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *