Masala Powder: 5 Special Homemade Masala Recipe for Eid. Make Nihari Masala, Paya Masala, Seekh Kabab Masala and Tikka Masala today, and store for months. These Masalas will help you to make quick recipes when guests are around. ...
Read More
Masala Powder: 5 Special Homemade Masala Recipe for Eid. Make Nihari Masala, Paya Masala, Seekh Kabab Masala and Tikka Masala today, and store for months. These Masalas will help you to make quick recipes when guests are around.
Less Content
  • Nihari Masala:
  • Ingredients:
  • 2 tbsp Cumin seeds
  • 3-4 Star Anise
  • 5-6 Cinnamon sticks
  • 2 tbsp Black peppercorn
  • 1/2 tsp Tatri
  • 1 & 1/2 tbsp Turmeric
  • 1 tbsp Ginger powder
  • 6 Green cardamom
  • 2 tbsp Red chili powder
  • 1 tbsp Salt
  • 2 tbsp Fennel seeds
  • 1/2 tsp Cloves
  • 1/2 tsp Nutmeg
  • 5-6 Whole mace
  • 2 Bay leaves
  • 2 tbsp Coriander seeds
  • Direction:
  • In a pan roast cumin seeds, star anise, cinnamon sticks, black pepper, green cardamom, fennel seeds, cloves, mace, bay leaf and coriander seeds.
  • Grind them well and make a fine powder.
  • Mix grind spices in tatri, turmeric, ginger powder, red chili powder, salt and nutmeg.
  • Your Nihari masala is ready. You can store it in an air tight jar for 3 to 4 months.
  • Preparation time: 10 minutes
  • Cooking time: 15 minutes
  • Achar gosht masala mix:
  • Ingredients:
  • 2 tbsp Coriander seeds
  • 2 tbsp Cumin seeds
  • 2 tbsp Fenugreek seeds
  • 2 tbsp Mustard seeds
  • 1 tsp Nigella seeds
  • 6 Green cardamom
  • 4 Cinnamon sticks
  • 2 Bay leaves
  • 2 tbsp Fennel seeds
  • 1 tbsp Salt
  • 3 tbsp Red chili powder
  • 1 & 1/2 tbsp Turmeric powder
  • 1/2 tsp Tatri
  • 2 tbsp Chili flakes
  • 1 tsp Nigella seeds
  • 1 tsp Fennel seeds
  • Directions:
  • In a pan add coriander seeds, cumin seeds, fennel seeds, bay leaf, green cardamom, cinnamon stick, fenugreek seeds, nigella seeds and mustard seeds.
  • Roast for 1-2 minutes and grind all these ingredients well and make a fine powder.
  • In a bowl mix salt, turmeric, chili flakes, tatri, nigella seeds, fennel seeds, chili flakes, red chili powder and grinded spices.
  • Your Achar gosht masala is ready. You can store it in an air tight jar for 3 to 4 months.
  • Preparation time: 10 minutes
  • Cooking time: 15 minutes
  • Seekh kabab masala mix:
  • Ingredients:
  • 1 tsp Carom seeds
  • 2 tbsp Ginger powder
  • 2 tbsp Coriander seeds
  • 2 tbsp Cumin seeds
  • 1 tbsp Black peppercorn
  • 3-4 Star anise
  • 5-6 Mace
  • 1/2 tsp Cloves
  • 1 & 1/2 tbsp Turmeric
  • 2 tbsp Red chili powder
  • 1 tbsp salt
  • 1 tbsp Paprika powder
  • 1 & 1/2 tbsp Chili flakes
  • 2 bay leaves
  • 1/2 tsp Tatri
  • Directions:
  • In a pan roast carom seeds, coriander seeds, cumin seeds, black peppercorn, star anise, mace, cinnamon sticks, black cardamom, cloves and bay leaves.
  • In a grinder, grind all these roasted ingredients well and make a powder.
  • Mix these grind spices in ginger powder, turmeric, red chili powder, salt, paprika, chili flakes and tatri.
  • Your Seekh kabab masala is ready. You can store it in an air tight jar for 3 to 4 months.
  • Preparation time: 10 minutes
  • Cooking time: 15 minutes
  • Paya masala
  • Ingredients:
  • 2 tbsp Fennel seeds
  • 2 tbsp Coriander seeds
  • 2 Bay leaves
  • 4 Cinnamon sticks
  • 8-10 Cloves
  • 6 Green cardamom
  • 1/2 tsp Nutmeg powder
  • 1 tbsp White cumin seeds
  • 2-3 Black cardamom
  • 3 tbsp Red chili powder
  • 2 tbsp Turmeric powder
  • 2 tbsp Chili flakes
  • 2 tbsp Black peppercorn
  • 1 tbsp Salt
  • 1/2 tsp Tatri
  • Directions:
  • In a grinder, grind fennel seeds, coriander seeds, bay leaf, cinnamon sticks, cloves, green cardamom, black cardamom, black peppercorn and make powder.
  • Mix these grinded spices in nutmeg powder, red chili powder, turmeric, chili flakes, salt and tatri.
  • Your Paya masala is ready. You can store it in an air tight jar for 3 to 4 months.
  • Preparation time: 10 minutes
  • Cooking time: 15 minutes

نہاری مصالحہ اجزاء:
ذیرہ 2کھانے کے چمچ
بادیان 3-4عدد
دار چینی 5-6عدد
ثابت کالی مرچ 2کھانے کے چمچ
ٹاٹری آدھا چائے کا چمچ
ہلدی 1اور آدھا چائے کا چمچ
ادرک پاؤڈر 1کھا نے کا چمچ
سبز الائچی 6عدد
لال مرچ پاؤڈر 2کھانے کے چمچ
نمک 1کھانے کا چمچ
سونف 2کھانے کے چمچ
لونگ آدھا چائے کا چمچ
جائفل آدھا چائے کا چمچ
جاوتری 5-6عدد
کڑی پتا 2عدد
ثابت دھنیا 2کھانے کے چمچ
نہاری مصالحہ ترکیب:
ایک پین میں ذیرہ، بادیان، دار چینی، کالی مرچ، سبز الائچی، اجوائن، لونگ، کڑی پتہ اور دھنیا ڈال کر تمام اجزاء اچھی طرح روسٹ کر کے گرینڈ کر لیں۔
اب گرینڈ کئے ہوئے تمام اجزا ٹاٹری، ہلدی، ادرک پاؤڈر، لال مرچ پاؤڈر، نمک اور جائفل ڈال کر اچھی طرح مکس کریں۔
نہاری مصالحہ تیار ہے۔
تیار ی کا وقت: 10منٹ
پکانے کا وقت: 15منٹ

اچار گوشت مصالحہ مکس
اجزا:
ثابت دھنیا 2کھانے کے چمچ
ثابت ذیرہ 2کھانے کے چمچ
میتھی 2کھانے کے چمچ
رائی دانہ 2کھانے کے چمچ
کلونجی 1چائے کا چمچ
سبز الائچی 6عدد
دار چینی 4عدد
کڑی پتا 2عدد
سونف 2کھانے کے چمچ
نمک 1کھانے کا چمچ
لال مرچ پاؤڈر 3کھانے کے چمچ
ہلدی پاؤڈر 1اور آدھا کھانے کا چمچ
ٹاٹری آدھا چائے کا چمچ
کٹی لال مرچ 2کھانے کے چمچ
کلونجی 1چائے کا چمچ
سونف 1چائے کا چمچ
اچار گوشت مصالحہ ترکیب:
ایک پین میں دھنیا، ذیرہ، سونف، کڑی پتا، سبز الائچی، دار چینی، میتھی، کلونجی اور رائی دانہ ڈال کر تمام اجزا اچھی طرح روسٹ کر کے گرینڈ کر لیں۔
اب ایک باؤل میں ہلدی، کٹی لال مرچ، ٹاٹری، کلونجی، سونف، لال مرچ پاؤڈٖر،کٹی لا ل مرچ اور گرینڈ کئے ہوئے مصالحے ڈال کر اچھی طرح مکس کر لیں۔

اچار گوشت مصالحہ تیار ہے۔
تیار ی کا وقت: 10منٹ
پکانے کا وقت: 15منٹ

سیخ کباب مصالحہ مکس
اجزاء:
اجوائن 1چائے کا چمچ
ادر ک پاؤڈر 2کھانے کے چمچ
دھنیا 2کھانے کے چمچ
ذیرہ 2کھانے کے چمچ
ثابت کالی مرچ 1کھانے کا چمچ
بادیان 3-4عدد
جاوتری 5-6عدد
لونگ آدھا چائے کا چمچ
ہلدی 1اور آدھا کھانے کا چمچ
لال مرچ پاؤڈر 2کھانے کے چمچ
نمک 1کھانے کا چمچ
پیپریکا پاؤڈر 1کھانے کا چمچ
کٹی لال مرچ 1اور آدھا کھانے کا چمچ
کڑی پتا 2عدد
ٹاٹری آدھا چائے کا چمچ
سیخ کباب مصالحہ ترکیب:
ایک پین میں اجوائن، دھنیا، ذیرہ، ثابت کالی مرچ، بادیان، جاوتری، دار چینی، کالی الائچی، لونگ اور کڑی پتا ڈال کر تمام اجزاء اچھی طرح روسٹ کر کے گرینڈ کر لیں۔
اب ایک پین میں گرینڈ کئے ہوئے مصالحے، ادرک پاؤڈر، ہلدی، لال مرچ پاؤڈر، نمک، پیپریکا، کٹی لال مرچ اور ٹاٹری ڈال کر تمام اجزا اچھی طرح مکس کر لیں۔

سیخ کباب مصالحہ تیار ہے۔
تیار ی کا وقت: 10منٹ
پکانے کا وقت: 15منٹ

پائے مصالحہ
اجزاء:
سونف 2کھانے کے چمچ
دھنیا 2کھانے کے چمچ
کڑی پتا 2عدد
دار چینی 4عدد
لونگ 08-10عدد
سبز الائچی 6عدد
جائفل پاؤڈر آدھا چائے کا چمچ
سفید مرچ 1کھانے کا چمچ
کالی الائچی 2-3عدد
لا ل مرچ پاؤڈر 3کھانے کے چمچ
ہلدی پاؤڈر 2کھانے کے چمچ
کٹی لال مر چ 2کھانے کے چمچ
ثابت کالی مرچ 2کھانے کے چمچ
نمک 1کھانے کا چمچ
ٹاٹری آدھا چائے کا چمچ
ترکیب:
ایک گرینڈر میں سونف، دھنیا، کڑی پتا، دار چینی، لونگ، سبز الائچی، کالی الائچی اور ثابت کالی مرچ ڈال کر اچھی طرح گرینڈ کر لیں۔
اب گرینڈ کئے ہوئے مصالحے، جائفل پاؤڈر، لال مرچ پاؤڈر، ہلدی، کٹی لال مرچ، نمک اور ٹاٹری ڈال کر تمام اجزا اچھی طرح مکس کرلیں۔
پایا مصالحہ تیار ہے۔
تیار ی کا وقت: 10منٹ
پکانے کا وقت: 15منٹ

Leave a Comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *